חקר הוראה והשבחתה - 4242102 - ד"ר מגאדלה סמיר
מטרתה העיקרית של העבודה הסמינריונית היא לאפשר לסטודנט להתעמק באופן עצמאי בסוגיה הקשורה בהוראה ומעניינת אותו במיוחד, וכך ללמוד אותה לעומק על ידי עריכת מחקר או מעין מחקר בנושא הנבחר. במלים אחרות, העבודה הסמינריונית נועדה להנחות ולסייע לסטודנטים להיות מורים חוקרים בעתיד, על ידי ביצוע מחקר עצמי לצורך זיהוי ובחירת האסטרטגיה הלימודית המתאימה לתלמידים משכבות אוכלוסייה שונות ובעלי סגנון למידה שונה (Wilson, 2007). עבודה סמינריונית עשויה לסייע לסטודנטים להביע את תפיסת עולמם וראייתם הפדגוגית בתהליך החקר שהם עוברים בכיתה ולתרום את תרומתם הייחודית למניעת כישלונות של תלמידים. הסמינריון מסייע לסטודנטים בגיבוש שאלות המחקר הנכונות לחקר המצב בכיתה כולל ניתוח הממצאים שאספו בכיתה ומחוצה לה. אחת ממטרות ההכשרה להוראה היא פיתוח אוריינות מחקרית ביקורתית ורפלקטיבית שתאפשר לסטודנטים להתעדכן במחקרים בתחומם ולחקור את סביבת עבודתם. המטרה של עידוד פעילות מחקר עצמי בקרב סטודנטים היא שהעיסוק במחקר יהיה לחלק מזהותם המקצועית העתידית, ולאפשר להם מעבר מאוריינטציה הוראתית לזהות פרופסיונאלית למדנית-חקרנית-Scholarly (Lunenberg, Zwart & Korthagen, 2010 ). לפי קופולה (Coppola, 2007) למדנות פירושה:
-
ה-scholar צריך ללמוד כל הזמן ולהתעדכן. להכיר בעיה, לדעת למצוא ספרות רלוונטית ולמקם אותה בשיח המחקרי הבינלאומי.
-
עבודת ה-scholar צריכה להיעשות מתוך כוונה (Intentional). עליו לקשר בין המטרות של פרויקט לבין שיטות נכונות ליישומן, ולהביא טיעונים טובים להסביר את בחירותיו.
-
ה-scholar מבין שתרומתו טנטטיבית וקשורה לתיאוריה, ושהשאלות החדשות העולות ממחקריו יהפכו את העבודה עצמה למטרת מחקר.
-
ה-scholar צריך להציג תיעוד של עבודתו שמאפשר לאחרים להעריכה ללא נוכחותו. העבודה צריכה להיעשות בשקיפות ובכך להיות ראויה לאמון של אחרים. חשוב ששניתן יהיה לשתף אחרים בגוף הידע שהוא יוצר ושניתן יהיה ללימוד ממנו ולהתבסס עליו.
בעבודה הסמינריונית מתהפכים התפקידים כך שהסטודנט, אשר היה לקוח ידע של אחרים ברמות חשיבה נמוכות, נכנס לנעליו של יוצר הידע ברמות הכי גבוהות של החשיבה. קורס זה יציג את עיקרי המחקר החינוכי בהתייחס לפרדיגמות מחקריות שונות. בקורס יחשפו הסטודנטים לדוגמאות שונות של מחקרים ויתנסו בכל שלבי המחקר: איתור סוגיות הדורשות בדיקה וסקירתן בספרות המקצועית, התמקדות בנושא שייחקר כולל התייחסות לגישות מחקריות כמותיות ואיכותניות וסוגיות אתיות, תכנון מהלך המחקר, איסוף וניתוח נתונים, דיון והמלצות לפעולה בעקבות המסקנות העולות מהמחקר. מתכונת הוראת הקורס תהייה במליאה, למידה מרחוק והנחיה אישית או קבוצתית על פי תחומי העניין שיבחרו הסטודנטים לחקור.
תכנית הלימודים: עקרונות, הבניית הידע הקרוקולרי ומבט ביקורתי - 4242103 - ד"ר מגאדלה סמיר
תכנית לימודים עוסקת בשאלות עקרוניות של: מה ראוי ללמד ומדוע? איך ללמד? וכיצד לארגן את תכני הלמידה? ובכן, תכנית לימודים עוסקת בכוונות, ברעיונות שנחשבים ראויים לחשוף אליהם את דור הלומדים ובדרכי מימושם במסגרת החינוכית. תוכנית הלימודים נותנת ביטוי מעשי לתיאוריות חברתיות, פסיכולוגיות וחינוכיות ולמדיניות החינוכית. בתכנית הלימודים מרכיבים של מטרות, מבנה וארגון ההוראה.
אחד ההיבטים החשובים ביחס המורכב שבין מורים ותכניות לימודים וחומרי לימוד, נוגע למקומם, למעמדם וליכולתם של מורים לבקר את תכניות הלימודים וחומרי הלימוד מנקודת מבט ביקורתית על ידי ייצוג אובייקטים שנשכחו או שאינם זוכים להתייחסות הולמת בתכניות הלימודים ובחומרי הלימוד.
במהלך הקורס יוצגו תכניות לימודים אחדות מישראל וממקומות נוספים בעולם, ינותחו בהתייחס להיבטים אחדים; הגישה החינוכית, מהות התכנים, ארגון התכנים, שילוב חשיבה מסדר גבוה, והזיקה למדידה והערכה.
מודלים פדגוגיים מתוקשבים והוראה בכיתה הטרוגנית - 4242104 - ד"ר קעדאן אינאס
הסביבה עתירת המידע והאמצעים הטכנולוגיים החדשים מציבים אתגרים חדשים למערכת החינוך. רשת האינטרנט היא מאגר גדול המכיל מידע על מגוון של נושאים, כמו כן כלי תקשורת יעילה. עידן המידע מצריך הכשרת המורים להוראה ולמידה שונה מההוראה המסורתית, לפיתוח יכולת עבודה בסביבה מתוקשבת ויישום והטמעת תהליכים מידעניים. הקורס מקנה ידע תיאורטי וידע מעשי בנושא של מודלים פדגוגיים מתוקשבים ושילוב סביבת האינטרנט בהוראה ובלמידה. יוצגו וינותחו בקורס דוגמאות של מודלים פדגוגיים מודרניים מתוקשבים שיכולים לשפר תהליכי הוראה/למידה, כגון: כלים דיגיטליים, מצגות דיגיטליות וסרטונים, ספרים דיגיטליים, דפי עבודה דיגיטאליים, סימולציות, אפלטים, מדלטים, כלים ניידים ומטלות חקר מקוונות. יתוארו ויאופיינו סביבות למידה מתוקשבות פיזיות ווירטואליות, כגון: מעבדת מחשבים, כיתה חכמה, כיתת אם מקוונת, חדר אורקולי מקוון, אתר לימודי, טלפון סלולארי, בלוג ופורום. יתוארו, יאופיינו ויודגמו סוגי למידה מתוקשבים, כגון: למידת חקר, למידה שיתופית, למידה מבוססת אתרים, למידה ניידת, למידה מקוונת, למידה מרחוק ותהליכי למידה מידעניים. הקורס חושף את הסטודנטים לעקרונות תכנית משרד החינוך להתאמת בתי הספר למאה ה-21, לרבות מיומנויות מאה 21.
פסיכלוגיה ולמידה בגיל ההתבגרות - 4242105 - ד"ר נאטור נזיה
הקורס יעסוק בנושאים מרכזיים בפסיכולוגיה התפתחותית הרלוונטיים לשדה החינוכי, בדגש על גיל ההתבגרות.
נתמקד באופן בו תהליכים התפתחותיים, האופייניים לגיל ההתבגרות, מתעצבים בחברה בת זמננו. בכל נושא (ראו את רשימת הנושאים בהמשך) נדון במשמעויות החינוכיות הנלוות אליו, דהיינו: כיצד ניתן למקסם את ההזדמנויות החדשות שנפתחו בפני בני הנוער ולמזער את הסכנות האורבות להם.
במהלך הקורס יוצגו תאוריות פסיכולוגיות (החל מפרויד, אריקסון, ועד להתייחסות בת זמננו) הנוגעות להתפתחות אנושית על היבטיה הרגשיים, החברתיים והקוגניטיביים. זאת, מתוך התייחסות למעגלי החיברות השונים המקיפים את הילד, והשפעתם על התנהגותו וגדילתו.
יינתן מקום מרכזי לתקופת ההתבגרות ולהבנת יחסי המתבגר עם סביבתו, תוך מיקוד בשאלות המרכזיות של גיל ההתבגרות: התפתחות המיניות, חיפוש הזהות, מורטוריום ומשמעויותיו, קונפליקט תלות-עצמאות, גורמי סיכון והתנהגויות סיכון, והקשר בין המתבגר לסביבתו. דגש מיוחד יושם על דיון בסוגיות ודילמות מורכבות הקשורות לגיל זה והקשר ללמידה
היבטים פילוסופיים כלליים בחינוך - 4242106 - פרופ' ריאן סובחי
בקורס זה יוצגו תיאוריות שונות של הוגי דעות בפילוסופיה בחינוך ובתרבות, לדוגמה אפלטון, קנט, אלגאזאלי ועוד. הקורס יעסוק בניתוח הסוגיות הבסיסיות המשותפות לכלל הוגי הדעות ויחשוף את הנחות היסוד של כל תיאוריה. הבלטת הממד החינוכי וצורת החשיבה המאפיינים כל אחת מהן.
לקויי למידה בקרב תלמידים בבתי ספר על-יסודיים - 4242112 - ד"ר זיאד מוחמד
לקות למידה היא לקות התפתחותית הפוגעת בתפקודי למידה בסיסיים (קריאה, כתיבה וחישוב), ומפריעה באופן ניכר לאדם לרכוש ולבטא ידע ומיומנויות ברמה הצפויה מאנשים בגילו. לכן, תלמידים בעלי לקויות למידה שונים זה מזה בתחומי הלקות, בחומרת הלקות, בזמן הופעתה ובהשפעתה על תפקודם הלימודי, החברתי והרגשי. לאחדים ליקוי אחד ולאחרים ליקויים בכמה תחומים. למרות המודעות הגדלה בקרב המורים לגבי תלמידים ליקויי למידה, עדיין נתפס התלמיד לקוי הלמידה כתלמיד עצל או בעל פוטנציאל נמוך, וכתוצאה מכך מפתחים תלמידים לקויי למידה דימוי עצמי נמוך וחלקם אף נקלעים להתנהגויות סיכון למיניהן ובמקרים מסויימים לנשירה מבית הספר. מטרת הקורס המרכזית היא להעמיק את הידע והבנה הבסיסיים של הסטודנטים בתחום של ליקויי למידה, תוך שימת דגש על הקשר בין היבטים קוגניטיביים, רגשיים וחברתיים. היבט מרכזי בקורס יהיה הקנייה של שיטות עבודה ואסטרטגיות הוראה אינדיבידואליות וקבוצתיות להוראה בכיתה הטרוגנית, ודרכי התאמה של הסביבה החינוכית והמטלות הלימודיות לתחומי קושי ספציפיים של לקויות למידה בתחומי דעת שונים. בנוסף, יכירו הסטודנטים דרכי הערכה מותאמות ויתנסו בבניית כלי הערכה ומבחנים מותאמים.
שיטות מחקר כמותיות - 4242115 - ד"ר עסבה מרואה
הקורס יספק לסטודנטים ידע והבנה של המחקר הכמותי כפרדיגמה מדעית, על מנת לרכוש כלים מתודולוגיים יישומיים לביצוע מחקר כמותני.
הקורס יציג שיטות מחקר כמותניות מתקדמות ויקנה לסטודנטים יכולת הבנה וביקורת אודות מחקרים חינוכיים. הקורס יקנה ללומדים ידע והבנה של דרכי המחקר המדעי במדעי החברה: פיתוח יכולת קריאה ביקורתית של עבודות מחקר. פיתוח יכולת תכנון מערך מחקר, עיצוב מחקר אמפירי: עיבוד, ניתוח וקריאת סטטיסטיקה. פיתוח יכולת ומיומנויות שימוש בפרוצדורות התוכנהSPSS : מבחנים סטטיסטיים, מקדמי מתאם וסטטיסטיקה תיאורית.
מחקר פעולה בחינוך: מורים חוקרים - 4242201 - ד"ר סעאדה נגואן
מטרה עיקרית של ההכשרה להוראה היא פיתוח מיומנות מחקרית ביקורתית ורפלקטיבית אשר מאפשרת למורים/ות להיות חוקרים/ות מתבוננים/ות ויוזמי פעולות לשינוי במציאות שבה הם/ן עובדים/ות. קורס זה יעצים את עובדת היות המורה סוכן ליצירת ידע, להיותו סוכן שינוי באמצעות מחקר, ויעצים גם את יכולת המורה להשמיע את קולו ולפעול יחד עם אחרים למען שיפור הפרקטיקה של ההוראה והחינוך בהקשר בו הוא/היא עובד/ת וחי/ה. בקורס ננסה לענות על השאלות הבאות: (1) כיצד ניתן להשתמש במחקר פעולה להובלת שינוי? (2) מה ניתן ללמוד על תוקפו של מחקר פעולה לשיפור ביצועיהם של מורים? הקורס יפתח את יכולת ההתבוננות, ואת יכולת שאלת השאלות הנכונות. בנוסף, העיסוק במחקר פעולה מאפשר לעובדי חינוך והוראה להבין טוב יותר את הפרקטיקה של ההוראה וכך לחשוב על תוכניות ורעיונות להתערבות. הקורס יאפשר לסטודנטים/ות לתכנן תוכנית עבודה תואמת לממצאי מחקר שדה, ליישם אותה ולבקר אותה.
מחקר פעולה בחינוך: מורים חוקרים את עבודתם - 4242201 - ד"ר מגאדלה וסאם
מחקר פעולה הוא סוג של מחקר רפלקטיבי שיתופי שבו החקירה מנוהלת על ידי המורה המאפשר לו ללמוד את המתרחש בבית ספרו ולהחליט כיצד להפוך אותו למקום טוב יותר עבורו ועבור תלמידיו. המחקר מעמיק ומרחיב את הבנתו של המורה החוקר את הבעיה המקצועית המעסיקה אותו, והוא גם מאיר בפניו דרכים להתמודדות עימה. המטרה העיקרית של הקורס היא להכשיר את הלומדים להיות חוקרים מתבוננים ויוזמי פעולות לשינוי במציאות של תלמידיהם ובמציאות מעגלי ההדרה והסיכון שבה הם עובדים. ספציפית יותר; להכשיר את הסטודנטים לפתח תוכניות התערבות בעבודה עם תלמידים בהדרה וסיכון, ולפתח את יכולת ההערכה לתוכנית הקיימת וזו שמהווה את ההתערבות החדשה. הקורס ינסה להעצים את תפיסת המורה את עצמו כסוכן לשינוי חברתי-חינוכי וסוכן ליצירת ידע חדש. יישומו של התהליך הוא בשיטת חקירה איכותנית, ביקורתית ורפלקטיבית, שנעשית על בסיס ידע נתמך מחקר וספרות מקצועית. תוצאותיו המצופים של התהליך שהסטודנטים יעברו במהלך הקורס, הם העצמת תחושת המסוגלות של המורה וגם של תלמידיו שבהדרה ובסיכון בהיותם שותפים לשינוי שהוא עורך. מטרתו הנוספת של הקורס היא לפתח את יכולת ההתבוננות, שאלת השאלות, והעבודה השיתופית בקרב המשתתפים בקורס.
אוטוביוגרפיה מקצועית: חקר נרטיבי וחקר מקרים - 4242202 - ד"ר דאהר וגיה
אוטוביוגרפיה היא ביוגרפיה או סיפור אישי שכותב/ת בן/בת אדם על עצמו/ה, על חייו/ה, על מאורעות שהשפיעו עליו/ה ועל סביבתו/ה מנקודת מבט אישית. סיפורים הם אמצעי מרכזי להבניית זהויות פרטיות (מגדריות, מקצועיות, לאומיות וכו') וציבוריות גם. קרוס זה יתמקד בביוגראפיות מקצועיות וינסה להכיר גישות בינתחומיות לחקר הנרטיב. הקורס ישאף להבנת אופן עיצוב והבניית הביוגרפיה המקצועית הן של מורים/ות והן סטודנטים/ות לחינוך והוראה, מתוך הנחה כי זהות מקצועית אינה נתפסת כמבנה אובייקטיבי הקיים מראש אלא כישות דינמית המובנית במהלך החיים באמצעות האינטראקציה בין גורמים אישיים, חברתיים-דתיים, ופוליטיים.
במסגרתו הקורס יתמקד במחקר אוטוביוגרפי בו יידונו הן הנרטיביים של המורים/ות אודות עשייתם בחברה ובחינוך, והן בנרטיב האישי של הסטודנט/ית עצמו/ה, אשר ת/יכתוב ות/יחקור את סיפור חייו/ה, התפתחותו האישית ואת אופן הגעתו להוראה תוך פיתוח רפלקטיביות לחלקו האישי בתהליך החוויה החינוכית שהוא עבר ועובר.
תהליכי הוראה למידה תלויי תרבות בחברה הערבית - 4242203 - ד"ר חרזאללה-מסרי אסמהאן
המשמעות החינוכית של המושג שונות מתבטאת בממדים: החברתי, האישי, הקוגניטיבי וההתנהגותי. כידוע ממדי השונות קשורים זה בזה ומושפעים רבות מהסביבה החברתית/תרבותית של המעורבים בעשיה החינוכית ומההקשר הפוליטי שהם חיים בתוכו. אנשי חינוך מדגישים את חש יבותה ואת מקומה של התרבות בעיצוב דרכי החשיבה, דרכי הלמידה, העשייה וההתנהגות של הלומד ושל המלמד. מכאן, מטרתו העיקרית של סמינריון זה שהיא להבין את ההשפעה החברתית והתרבותית על תהליכי ההוראה והלמידה בחברה הערבית בישראל. ייערך דיון מעמיק במאפייני ההוראה והלמידה בחברה הערבית, תוך הדגשת האינטראקציה בין הממדים החברתיים, התרבותיים והפוליטיים השונים. יהיה דגש על תהליכי הדרה וסיכון כחלק מתהליכים אלה ויידונו יחסי השליטה וההגמוניה הן של מערכת החינוך והן של החברה הערבית והשפעתם על תהליכי ההוראה והלמידה בתוך הכיתה. בנוסף, סמי נריון זה ישליך אור על האינטראקציה בין מאפייני המוסד הפורמאלי הישראלי שראייתו הינה מערבית ו בין מאפייני המוסד החברתי הערבי שראייתו הינה מזרחית, על כן, מטרה נוספת של סמינריון זה היא לדון באופן התאמת גישות הוראה ולמידה חדשניות להקשר התרבותי של החברה הערבית בישראל. במהלך הסמינריון הסטודנטים/ות ירכשו את הכלים לאופן קריאת והערכת תהליך הוראה ותכנון תהליך תואם להקשר ולמציאות החברתית.
בית הספר: סביבה מטפחת מול סביבה מקפחת - 4242205 - ד"ר קעדאן אינאס
היום, בצל נגיף הקורונה ומעבר להוראה ולמדידה מקוונת נוצר צורך של פיתוח מיומנויות חברתיות רגשיות SEL מרחוק, האם זה אפשרי? ואיך סביבה בית ספרית מקוונת יכולה לטפח תלמידים בתקופת הלמידה הנוכחים שהינה מקוונת ומשברית בו זמנית.
تعليم عن بعد؟
من البيت وداخل العائلة؟
طلاب وأطفال في ضائقة؟
في ظل أزمة عالمية ومحلية؟
ومهارات التعليم الشعوري – الاجتماعي SEL
كيف يمكن أن نكون بخير ونحافظ على طاقاتنا الفردية والجماعية؟
הקורס יעסוק בהוראה שיטתית של תהליכים ארגוניים ומערכתיים של בית הספר בכלל ושל בית ספר העוסק בחינוך והוראה של תלמידים בהדרה וסיכון בפרט. מטרתו של הקורס היא לאפשר ללומדים בו דיון מעמיק בתרבות בית הספר, בהבחנה בין סביבה מטפחת ומקפחת ולחדד את המודעות והרגישות לסביבה בית ספרית המכילה תלמידים בסיכון מקרוב ומרחוק.
הקורס יקנה כלים לחשיבה ביקורתית לגבי התהליכים המערכתיים הבית-ספריים אשר תורמים ומשפיעים על האינטראקציה בין בית הספר לבין התלמידים בהדרה. יודגש נושא פיתוח תפיסה מקצועית של הסטודנט/ית כמורה לאוכלוסייה בסיכון, תוך הבנה מעמיקה של הקונפליקטים הכרוכים במקצוע זה.
במהלך הקורס יוצגו המשגות שיטתיות למצבים מגוונים בהתמודדות המורה עם אוכלוסיות בהדרה. סטודנטים יתנסו באמצעות משחקי תפקידים וסימולציות באפשרויות יעילות להתנהלות עם מצבים מאתגרים אלו.
סוגיות בשילוב הטכנולוגיה בחינוך - 4242217 - ד"ר ריאן גמאל
שילוב הטכנולוגיה בחינוך מעלה סוגיות רבות כגון: פערים דיגיטאליים, פרטיות וחשיפה, מוגנות ובטיחות ועוד. הקורס יעלו סוגיות אלו כולל קווים מנחים של מפתחי סביבות למידה מתוקשבות. חלק נכבד מיחידות לימוד מתוקשבות אינן עונות לצורך הבסיסי של הלומד "לשלוט בלמידה שלו, לנווט עצמאית ולהתמצא באופן אינטואיטיבי במהלך הלמידה".יש לזכור עי "ממשק המשתמש" הוא, לעתים, הדבר החשוב ביותר, "הפנים", והגורם המכריע לקיום הלמידה בסביבה מתוקשבת. אין ספק כי "המכשולים הקטנים" איתם נאלצנו להתמודד בעת השימוש, ישפיעו רבות על חווית השימוש, וכמובן, על הלמידה. מטרת הקורס היא הכרת מושגי יסוד בעיצוב סביבות למידה מתוקשבות, התנסות בתכנון, ובפיתוח של ובהערכתן. במהלך הקורס יפתחו הסטודנטים אוריינות טכנולוגית ומיומנות של חקר וגילוי בסביבות עתירות טכנולוגיה.
טכנולוגיה, חינוך ושונות תרבותית - 4242218 - ד"ר זועבי בהאא
ההתפתחות טכנולוגיות המידע והתקשורת המהירה פתחה ערוצי תקשורת רבים ומגוונים הפורצים את גבולות הזמן והמקום. בשנים האחרונות החלו ללמד וללמוד בבתי הספר בארץ ובעולם בשיטות הוראה מקוונות (באמצעות האינטרנט), המוציאות את הלמידה מבין כותלי הכתה. האינטרנט הנגיש מאפשר הוראה ולמידה שמזמנת תקשורת בין תלמידים ממוסדות הנמצאים במקומות שונים, וכן בין תלמידים לבין מוריהם, הנמצאים במרחבים שונים.
רוב החברות המודרניות מאופיינות במגוון תרבותי, לצד התחזקות לאומית, תרבותית, דתית ואתנית. החינוך אמור להוביל לחברה המכבדת את האדם, התרבות והשונות התרבותית. טמונה עוצמה רבה ללמידה ושיתופיות בין אנשים מתרבויות שונות במיוחד בעידן של סביבות מתוקשבות מפותחות המאפשרות תקשורת זמינה בסביבה בטוחה וחשיפה הדרגתית לעמיתים מתרבויות ותפיסות עולם שונות.
במהלך הקורס הסטודנטים יכירו תיאוריות ומודלים בתחום הרב-תרבותיות שהותאמו לעידן הדיגיטלי, כגון תיאורית המגע ומודל TEC, הסטודנטים יתנסו במודלים המוצעים וירכשו מיומנויות ויכולת ליישם במערכת החינוך כמורים.
היבט מרכזי בקורס הוא התנסות של הסטודנטים בלמידה שיתופית מקוונת עם סטודנטים מתרבויות שונות, תוך בחינת ההזדמנויות והמגבלות של סביבות אלו להוראה ולמידה רב-תרבותית.
טיפול בבעיות משמעת והתנהגות - 4242221 - ד"ר נאטור נזיה
בעיות משמעת אצל ילדים הם מחסום המונע מן המורה להשיג את מטרותיו המקצועיות במה שנוגיע לתלמיד והן במה שנוגיע אליו, קרי סיפוק המורה והפחתת השחיקה אצלו. בקורס זה תהיה סקירה קצרה של 3 סוגי בעיות התנהגות עיקריות: ADHD, התנהגות מרדניתOCD והפרעת CD. בקורס נסקור דרכים יעילות לפתרון בעיות התנהגות כפי שמוצגות בספרות. לקורס יש גוון מעשי של תוכניות ודפי עבודה ויסתמך על שני ספרים עיקריים של בלומקויסט וסנדרה ריף. התקווה היא שברגע שיבין ויפנים המורה את סוגי וסיבות ההפרעות יוכל להוביל תהליכי שינוי על ידי יישום עתידי של מודלים טיפוליים הנלמדים בשיעור.
הכוונה עצמית ללמידה ולהוראה של תלמידים ומורים - 4242224 - ד"ר סעדה נביל
מורים אמורים לשלוט היטב בדרכי החשיבה והלמידה שהם תובעים ומבקשים להקנות לתלמידיהם. הוראה אמורה להביע ולבטא התפתחות מקצועית של מורים. לאור ההתפתחויות בטכנולוגיות המידע עולה החשיבות של 'דמות המורה הרצוי' בהכשרה להוראה הכוללת 'מסוגלות להוראה' שמתפתחת כתהליך של הכוונה עצמית.
הספרות המקצועית מציינת מספר מאפיינים רצויים למורה העתידי (מורה-חוקר) אשר יתנסה במתודות חקר של חינוך (למידה והוראה) כדי לבנות סביבה לימודית תומכת למידה בקרב תלמידים. על כן, הנחת היסוד של הקורס היא שסטודנטים להוראה יטפחו כישורים של למידה מתוך הכוונה עצמית כדי להתמודד באופן יעיל יותר הן עם הדרישות המקצועיות המוצבות בפניהם (בעת ההכשרה) והן בעתידם המקצועי כמורים.
המושג הכוונה עצמית ללמידה זוכה לתשומת לב רבה, הן בספרות התיאורטית והן בספרות המחקרית. אולם, בעוד שמסוגלות להוראה נתפסת כמשפיעה על מכלול תחושותיו ורגשותיו של המורה להשקעת המאמץ נדרש להשגת מטרות; נתפסת הכוונה עצמית ללמידה כתהליך אשר בו מקבל הלומד על עצמו את האחריות על לימודיו.
על כן, חשיבותה של הכוונה עצמית ללמידה בקרב סטודנטים להוראה עולה כמנבאת ומעריכה איך יפעלו סטודנטים להוראה בהתנסויות הוראה עתידיות. כלומר, סטודנטים להוראה (בעת הכשרתם) אמורים בתהליך של הכוונה עצמית ללמידה לפתח מסוגלות הוראתית שתעזור להם בעתיד לעשות טרנספורמציה מושכלת לטיפוח תלמיד הלומד מתוך הכוונה עצמית ללמידה.
הקורס יעסוק בהכוונה עצמית ללמידה בקרב סטודנטים להוראה שמבטא התפתחות וצמיחה מקצועית בתוך קבוצת המשתתפים בקורס, אשר יתמקד בשני תחומים עיקריים (של התנסות בהוראה ובלמידה בעת ובעונה אחת):
(א) התפתחות של הכוונה עצמית ללמידה.
(ב) ההוראה כמקצוע פרקטי רפלקטיבי שתכליתו טיפוח הקשר חברתי-חינוכי של הכוונה עצמית ללמידה בקרב תלמידים.